Hvis vores verden skal består i mange år endnu, så er der nødt til at ske noget med den måde vores miljø bliver behandlet på. Noget af det kan vi forbrugere naturligvis hjælpe til med, hvilket eksempelvis kan være at bruge mindre vand, bruge mindre strøm, spise mindre kød, køre mindre i bil og alle de ting vi allerede godt ved i forvejen.

Det er dog især også de store producerende virksomheder, der skal være forbilleder, da de er blandt de største syndere i det helt store samlede Co2 regnskab, da det naturligvis udleder en masse Co2, når der produceres i industrien.

Vigtig CSR parameter

Derfor er det også et vigtigt CSR (corporate social responsibility) parameter for mange virksomheder at de er grønne, eller i hvert fald så grønne som muligt. Nogen af dem der holder godt øje med virksomhederne og deres grønne løfter naturligvis Greenpeace, der i deres The Guide to Greener Electronics har lavet en oversigt over elektronikvirksomheder, og hvordan de placerer sig i forhold til miljøvenlighed.

Smartphones og tablets bliver generelt udskiftet hurtigere og hurtigere, og det er ekstremt krævende at producere disse ting, da de indeholder mange ting, der er skadelige for naturen, netop derfor er det ekstra vigtigt at virksomhederne der producerer dem agerer miljøbevidst.

I den store Guide to Greener Electronics bliver en lang række af verdens største producenter analyseret, og tallene virker en lille smule skræmmende, for selvom nogen af de største producenter er i den gode ende af skalaen er der også flere af de største der ligger i den tunge ende.

Apple består – Amazon dumper

Blandt dem der scorer bedst i den store guide finder man Apple på en andenplads (kun overgået af Fairphone, der er et uskrevet kapitel herhjemme). I bunden finder man giganter som Amazon og Samsung der dumper testen, hvilket er skræmmende. Midt imellem ligger en lang række af det ikke helt store producenter som Lenovo mobil,  Acer, LG og flere andre.

Hvis man skal vælge en smartphone ud fra et miljøvenligt perspektiv, er Apple altså et fornuftigt valg, mens Samsung er lidt mere tvivlsomt.

Du kan læse mere om hele undersøgelsen på Greenpeace’s hjemmeside.