Der har aldrig været så meget snak om miljøet, som der er lige nu. Det er faktisk noget af det der fylder allermest i medierne og ikke mindst på den politiske dagsorden. Det er naturligvis dejligt, for os der rent faktisk går op i vores klodes velbefindende. Debatten kan dog lidt tage nogle drejninger fra tid til anden, hvor det kan være svært at forholde sig til hvad der bliver snakket om.

Eksempelvis er der meget snak om hvor skadelig produktionen af kød er, og hvor meget biler sviner og forurener. Der er dog en ting der ikke fylder helt så meget, og som faktisk har en langt større negativ effekt, end de fleste nok lige går rundt og tror. Vores husholdningsmidler og lignende er nemlig lige så skadende som biler, viser en undersøgelse ifølge Videnskab.dk

Det er produkter, som indeholder en lang række skadelige stoffer, der er rafineret fra petroleum. Det kan være eksempelvis være produkter som rengøringsmidler, pesticider, maling og parfumer. Disse forurener luften lige så meget, som biler gør, hvilket det nok er de færreste, der er klar over.  Faktisk er det et stigende problem, mens biler generelt er faldende. Biler bliver mere økonomiske og der kommer flere elbiler til, men der bliver ikke brug betydeligt mindre husholdningsmidler.

Der er mange rengøringsfirmaer der benytter økologiske og biovenlige rengøringsmidler. Dette er naturligvis et led i, at mange virksomheder tager ansvar, hvilket er helt på sin plads. Virksomheder kan og skal dog ikke gøre det alene, og vi bør som forbrugere i den grad gøre det samme.

Udover at det altså er skadeligt for miljøet, når vi bruger ting med disse skadelige stoffer, bør vi også tænke på, hvordan de påvirker vores hjem og vores sundhed. For år tilbage var der meget stor fokus på freon i spray deodoranter, og roll-on er da også blevet langt mere udbredte, end sprayflakser er det. Dette er en start, men det er også kun lige præcis hvad det  er – en start.

Hvad kan du selv gøre?

Brug kun produkter der er svane eller på anden måde miljømærket. Tænk over hvad du bruger, og skru lidt for forbruget. Vand kan faktisk klare mere end du lige går og tror.

Du kan læse mere om undersøgelsen og hvad du an gøre her.