Hvis man interesserer sig bare en smule for de internationale investeringsmarkeder og nyheder i det hele taget, så har man næsten med garanti hørt tale om Bitcoin og de mange andre såkaldte kryptovalutaer lig den. Det er ikke mindst tilfældet, hvis man spidsede ører op gennem år 2017 og ind i 2018. På det tidspunkt var kursen på Bitcoin, såvel som kursen på mange andre kryptovalutaer, enormt høj, og der var naturligvis enorme diskussioner om, hvorvidt dette var en boble eller de høje priser bare skulle ses som den nye norm.

Læs alt om Bitcoin på https://mininvestering.dk/bitcoin/.

Sådan skete det

Lige meget hvad man troede om årsagen til, at for eksempel Bitcoin på ganske få år blev tidoblet i værdi, så var der rigtig mange mennesker, der valgte at spytte penge i maskineriet i håbet om, at de store hype og opmærksomhed omkring fænomenet med kryptovalutaer var nok til igen at kunne tidoble deres penge. I nogle tilfælde var dette da også tilfældet. Hvis man var hurtig på aftrækkeren, kunne man i hvert fald nærmest være sikker på at tjene penge, om ikke andet så grundet den øgede efterspørgsel fra andre investorer lig en selv. Netop deri lå faren, hvilket flere investorer da også endte med at erkende enten i tide eller for sent. Hvis produktet ene og alene anskues som en genstand ofr investering, så kan kursen kun ses som udtryk for investeringsmæssig hype, der uvægerligt kommer til at uddø, fremfor et udtryk for kryptovalutaers egentlige merit.

Sådan virker Bitcoin

Det er ærgerligt, for det var i grunden den gode ide bag Bitcoin og mange andre kryptovalutaer lig den, der gav startskuddet til hele dette investeringsmæssige kaos. Hvis man for alvor ønsker at forstå, hvad der skete i 2017, da Bitcoin stak helt af, og i det følgende år, hvor kursen igen døde, bliver man derfor nødt til at have i hvert fald en fundamental forståelse for, hvad Bitcoin i det hele taget går ud på. I simple termer er Bitcoin en decentraliseret, digital valuta, og den er den første af sin slags, hvorfor den også nød den største stigning og det største fald i kurs. Grundlæggende betyder det, at værdien af valutaen ikke består i, at den er udstedt af en troværdig bank eller lignende. Deri består det decentraliserede aspekt nemlig. Brugernes egne computere bruges i stedet til at lagre data og udvinde nye Bitcoins. Værdien af en Bitcoin består altså ene og alene i, at den er unik og svær at udvinde samt er en ud af et begrænset antal. ¨

På den måde er dette computerprogram altså ligesom den danske krone, hvilket også betyder, at en Bitcoin kun er så meget værd, som folk er villige til at give for den for at få lov til at handle med den. Det var altså en blanding af begejstring for den nye teknologi, som først for alvor kom offentligheden for øre på det tidspunkt samt en reduktion af Bitcoin og mange andre kryptovaluta til en simpel investeringsgenstand, der gjorde udslaget i 2017. Siden da er kursen igen faldet, men forhåbentlig er den nu i højere grad repræsentativ for den egentlige funktionelle værdi af Bitcoin som valuta.