Vil du være sikker på at din ejendom er, som den skal være? Ved du ikke, hvad du skal starte med, når ejendommen skal renoveres? Er du i tvivl om, hvor meget forbedringerne kommer til at koste? Har du en større ejendom med flere lejere? Så skal du have dig en vedligeholdelsesplan.

Hvad er en vedligeholdelsesplan?

En vedligeholdelsesplan er en rapport, der giver dig overblik over en ejendoms tilstand. Du vil få en liste over, hvilke dele af bygningen der skal prioriteres, når det kommer til vedligeholdelse. Med den vil kan du lægge et budget over de vedligeholdelsesopgaver, der skal fuldføres i ejendommen inden for de næste ti år.

Hvordan bliver en vedligeholdelsesplan lavet?

Planen bliver lavet baseret på en byggeteknisk gennemgang af ejendommen, som bliver udført af en byggesagkyndig. Den vil vise dig, hvad der skal renoveres eller generelt forbedres, så ejendommen kan blive ved med at være velfungerende. Du vil blive fortalt hvilke opgaver, der bør udføres hvornår, så du ved, hvad der skal prioriteres. Opgaverne er oftest uddelt i bygningsdele, som for eksempel døre, altaner, trapper og meget mere.

Hvad skal du bruge vedligeholdelsesplanen til?

Du skal bruge vedligeholdelsesplanen til at skabe et realistisk overblik over din ejendom for de næste ti år. Det er smart, både når det kommer til økonomi, og når det kommer til at bevare din ejendoms gode tilstand. Med en vedligeholdt ejendom vil dine lejere gerne blive, og flere vil også strømme til. Når du ved, hvor meget vedligeholdelsen af de forskellige bygningsdele kommer til at koste, kan du bedre planlægge for fremtiden.

Hvordan håndterer man renoveringerne?

Ofte kan du spørge det firma, der har lavet planen for dig, til råds, når det kommer til mindre opgaver. De vil have meget erfaring inden for området, så de ved, hvad du har brug for, og hvem, der udfører jobbet bedst. Er det derimod større opgaver, som for eksempel tag eller vinduer, kan det være en god idé at kontakte en byggerådgiver. Sådan en kan du også komme i kontakt med igennem virksomheden, der skrev vedligeholdelsesrapporten.

En vedligeholdelsesplan er obligatorisk

Det er faktisk givet ved lov, at udlejningsejendomme, der er omfattet af boligreguleringslovens regler, skal have lavet en vedligeholdelsesplan. Loven blev skabt i 2015 af Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. Derudover skal planen opdateres hvert år for at sikre, at ejendommen er i den rette tilstand. Der er en række bygningsdele, der skal indgå i rapporten, og man kan ikke bare sige at alt er, som det skal være, og at intet skal renoveres inde for de næste ti år; det er lidt for urealistisk.

Husk at få lavet en vedligeholdelsesplan

Man kan i princippet godt lave rapporten selv, men når der findes firmaer, der fokusere netop på den opgave, kan man lige så godt få det gjort professionelt. De har den nødvendige byggeviden, de har den rette erfaring, og de vil gerne gøre det, der er bedst for dig og din ejendom. Få et realistisk kig på fremtiden med en god vedligeholdelsesplan.