Går du rundt med renovation eller tilbygningsprojekter i tankerne, men frygter budgettet? Budgettet er kun én af mange faktorer der spiller ind, når man vil udvide derhjemme. Der kan være flere ting man måske ikke lige tænker over, og derfor er de samlet her i artiklen, så du har det bedste udgangspunkt for at vide, hvad ny 1. sal prisen er.

Snak med kommunen

Selvom man skulle tro at man selv har råderet over grund og hus, så kan du ikke bare bygge til som du vil, på din egen grund. Der kan være lokalplaner som sætter grænser for hvad der er tilladt. Og da der findes mange forskellige planer, kan du ikke med sikkerhed vide hvordan du skal forholde dig, før du har konsulteret kommunen. Til tider vil det også være kommunen, der bestemmer materialevalget til eksempelvis taget, og det er jo rart at vide inden man går i gang.

Konsulter en professionel og læg derefter budgettet

Hvis du ikke har forstand på byggeprojekter og det de som regel koster, så giver det ikke mening at lægge et budget før du har snakket med en professionel. En rådgiver kan hjælpe dig med at vurdere bygningen, og hvad der skal til for at kunne bygge førstesalen. Det er også denne rådgiver der vil kunne fortælle dig, om dit hus overhovedet kan bære en første sal. Dette er uden tvivl en nødvendig del af processen.

Budgettets rådighed

Når du så har fået lagt et godt budget, som ikke er alt for stramt, så er det tid til at snakke med banken. De skal godkende budgettet, før de vil overveje at give dig et lån til byggeriet. Ny 1 sal pris ligger som regel på 10-20.000 pr. m2 i håndværkerpriser. Dette er et godt estimat for dig til at vurdere, hvor mange kvadratmeter du har råd til. Det samme gælder for banken. Dette er vel at mærke kun for gulv og vægge. Skal du have ekstra funktioner, som et badeværelse, koster dette mere oveni. Ligeledes skal du også medregne minimum 10% af byggesummen oveni, da der også er udgifter til myndighedsbehandling, tilsyn, ingeniørrådgivning med mere.

Tilbygningens form

Når alt det praktiske så er på plads, kan du begynde at udtænke en form og funktion til din nye første sal. Hvad vil du gerne have med? Skal rummene have nogen særlige funktioner? Hvilket materiale valg vil du gerne gå med? Nogen vælger at de også vil have solceller, eller ovenlys, hvilket kan gøre meget for det endelig udtryk. Der er mange overvejelser. Derfor kan du med fordel kontakte en rådgiver eller en arkitekt, til at hjælpe dig godt på vej. Vær opmærksom på, at dette også skal medregnes i budgettet.

Husk forsikringen

Alt forløb som det skulle, og du er nu ejer af et hus med en første sal. Men hvad med forsikringen, har du husket at ændre den? Det er vigtigt at ringe til forsikringsselskabet og oplyse dem om den nye tilbygning på huset.