Når du skal indrette din lejlighed gør de samme faktorer sig gældende, som når du skal indrette et hus. Men samtidig med dette er der forhold som kun gør sig gældende i en lejlighed, og som derfor giver ekstra udfordring i forbindelse med indretningen.
Hvad enten du køber nye møbler eller beholder dit gamle møblement, så skal du først forsøge at placerer møblerne i lejligheden. Du kan enten vælge et program hvor du kan flytte rundt på møblerne på skærmen, eller du kan tegne lejligheden på et stykke papir, og klippe 2-dimensionelle modeller ud og prøve at placerer dem, i forhold til rummene størrelse, form og placering.
Farver skaber harmoni
Det næste du skal gøre at arbejde med vægfarverne. Der skal du naturligvis tage møblementets form, farver og design med i overvejelserne, således at de enkelte rum og møblementet kommer til at virke harmonisk og sammenhængende. Det kan også være nødvendig at arbejde med farvetonerne, fx hvis du har et rum, hvor sollyset har svært ved at nå ind bagerst i rummet, kan en lysere farvetone på bagvæggen være med til at rummet virker lysere og større.
Udover persienner, gardiner og vægmalingen har du ikke mulighed for arbejde med sollyset. Men det har du med det indendørsbelysningen. Når du i de enkelte rum planlægger belysningen, er der tre former for belysning du skal have. Den første form er loftbelysningen som supplerer sollyset. Den anden form for belysning er arbejdsbelysningen hvor du får et kraftig lys på et afgrænset område. Den sidste form for belysning er hyggebelysning. Hyggebelysning er dæmpet belysning i hjørner og lignende. Med disse tre former for belysning, kan du med få tryk på kontakterne, ændre udseendet og funktionen af et rum.
Boligblokke med lejligheder ligger tæt på hinanden, og medmindre man bor på en af de øverste etager, skygger andre bygninger, og medfører at der er mindre lys der falder ind i lejligheden. Og især når det er gråvejr kan det give en mørk lejlighed. Her skal du vælge farverne i et par toner lysere.
Et andet problem er, at lejligheder er mindre end huse, hvorfor der ikke er den samme plads til møbler og inventar. Dette udgør især et problem hvis du kommer fra et hus til en lejlighed, og du har svært ved at skille dig af med nogle af de gamle møbler, eller hvis de gamle møbler er for store.
Et andet pladsproblem skyldes at der er mindre plads i en skunk, eller et loft- eller kælderrum, end der er i en garage eller i et udhus. Dette sætter krav til, at du kender andre hvor du kan have nogle ting opmagasineret, eller at du er i stand til at skille dig af med de effekter som der ikke er plads til i lejligheden, skunken eller kælderrummet.
Flyt naturen ind i lejligheden
En sidste overvejelse er, at i en lejlighed er der ingen have lige uden for døren, i bedste tilfælde er der måske en stor altan. Men det er vigtigt for ens velvære, at naturen er ved hånde. Har man ikke en have lige udenfor døren, så må man flytte haven ind i lejligheden. Hav derfor rigelig med planter inde i lejligheden, og anskaf planter både til at have i den solrige vindueskarm, og køb også planter der behøver skygge, således at der også er planter længst fra vinduerne.
Der er nok at overveje, derfor er det muligt at det er værd at få hjælp til boligindretning af lejligheden, ved at søge hjælpe fra en indretningskonsulent.